Selecteer een pagina

Weer een zelfhulpboek. De eerste gedachte die bij mij opkomt als ik de achterflap lees van het boek ‘Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.’, geschreven door  Judith Noordzij. Dat roept bij mij meteen allerlei vooroordelen op. Als voormalig advocaat die net als Judith haar toga aan de wilgen heeft gehangen, is er tegelijkertijd nieuwsgierigheid.

Van paardenmeisje naar advocaat en burn-out

Dit boek vertelt het verhaal van Judith Noordzij. Gedreven en perfectionistisch, maar ook empathisch en gevoelig en met de wil om mensen te helpen. Een paardenmeisje dat haar paard meeneemt naar haar rechtenstudie in Groningen. Vanuit Groningen naar een topbaan bij een gerenommeerd kantoor op de Zuidas. De droom van iedere rechtenstudent. Totdat ze een burn-out krijgt. En dat allemaal  op 27-jarige leeftijd. ‘Hoe nu verder?’, vraagt Judith zichzelf af. In ieder geval gaat de toga aan de wilgen. Nog voordat ze hersteld is. Dat dát een goede beslissing is, blijkt wel uit het tweede deel van haar titel. Inmiddels heeft Judith haar eigen burnout-platform, is ze (online)spreker en influencer, maar bovenal is ze zichzelf. 

Weer een coach die een boek schrijft

Dat punt waarop Judith besluit anderen te coachen, is precies waarvan mijn haren overeind gaan staan. Weer iemand die zelf iets heftigs meemaakt en nu denkt de waarheid in pacht te hebben. Weer iemand die na een burn-out of een vervelend einde van de arbeidsovereenkomst coach of yogadocent wordt. Dat iemand een keer een rechtszaak heeft meegemaakt, maakt diegene toch ook geen advocaat? Of wel soms? Moet je dit boek dan niet lezen? Allesbehalve dat. Ik geef je twee redenen om dit boek juist toch te lezen!

1. Het verhaal van Judith is herkenbaar

Tja, mijn haren mogen ervan overeind gaan staan, tegelijkertijd is het verhaal van Judith ontzettend herkenbaar. Net als Judith kies ik de rechtenstudie, omdat het vooral al mijn mogelijkheden openhoudt. Net als Judith vind ik het heerlijk om in een team van jonge advocaten alle borrels een feetjes af te lopen, maar kosten de lange kantoordagen me ook heel veel energie. Tijdschrijven vind ik verschrikkelijk. Ook vraag ik me af of de advocatuur mij wel gelukkig maakt en daarom kies ik uiteindelijk een ander pad. En ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn die dit herkennen. Twijfelen we niet allemaal wel eens of we wel echt onszelf zijn?

2. Judith inspireert om jezelf te zijn en jouw geluk te vinden

Wat het boek van Judith interessant maakt, is dat ze zich niet richt op die ene perfecte oplossing voor die twijfels. Op een vastomlijnd traject dat voor iedereen werkt. Ze geeft niet af op de advocatuur en geeft de advocatuur ook niet de schuld. Er is in haar boek geen goed of fout. Er is alleen haar, jouw en mijn eigen geluk. Judith inspireert je om jezelf te zijn en op die manier jezelf en het geluk te vinden in plaats van de gebaande paden te bewandelen. Voor mij is  het de keuze om mijn toga aan de wilgen te hangen en het juridisch vak anders te beoefenen. Voor Judith gaat het veel verder dan alleen de toga aan de wilgen hangen. Judith kiest wellicht anders dan ik doe, maar wel voor zichzelf. Een dappere keuze die ik alleen maar bewonder.

Lees dit boek als je wilt kiezen voor jezelf!

Start je als rechtenstudent met je studie, omdat die studie zoveel mogelijkheden biedt? Of omdat je denkt dat je daar zo’n goede baan mee vindt? Doe je je werk dag in dag uit en merk je dat het knaagt? Wil jij ook het lef hebben om te kiezen voor jezelf en doen wat je echt wilt? Laat je dan inspireren door dit boek van Judith Noordzij!

Meer over Judith Noordzij lees je op haar website junoordzij.com. Haar boek ‘Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.’ vind je uiteraard in onze juridische boekenwinkel!

Grappig feitje om mee af te sluiten: voor iemand met zoveel vooroordelen over zelfhulpboeken, heb ik er genoeg in de kast staan. Ook ‘Het advocatenbrein‘, van Marloes ter Huurne en ‘In 10 stappen meesterlijk contact‘ van Tamara Willemse-Swagemakers. Twee razend interessante boeken, waarover binnenkort meer!