Selecteer een pagina

Weet je wat het leuke is van even iets heel anders doen? Je leert er zo gruwelijk veel van! Dat is tenminste wat ik zelf ervaar met mijn webshop. Als jurist denk ik altijd vanuit juridische mogelijkheden en risico’s. Ik adviseer klanten over wat wel en niet mag. Of ze dat nu willen horen of niet. In mijn webshop ben ik geen jurist, alleen ondernemer. Tsja, dan vergeet ook ik de juridische kant wel eens. Nu pas begrijp ik die klanten die wel eens tegen me zeggen: 

Wat een gedoe al die regeltjes, daar wil ik helemaal niet mee bezig zijn!

Alles in de aanbieding!

Die webshop van mij heeft met de lancering van ons toga kerst ornament een enorme vlucht genomen. Na een paar weken alleen maar orders verwerken ging ik er met de start van het nieuwe jaar eens voor zitten om te kijken hoe ik het nieuwe jaar wilde starten. 

De categorie kerst specials worden specials voor ieder moment. Daar kunnen we mooi wat kerst items in de opruiming gooien. Die krabwantjes en mutsjes waren toch niet echt wat ik zocht. Geen probleem, soms moet je wat proberen. Die doen we in de aanbieden en opschonen maar die handel.

Voila, de eerste stappen naar een fris en fruitig 2023 zijn gezet.

Wetswijzigingen consumentenrecht

Opschonen webshop, check! Dan even kijken naar een onderwerp voor een nieuw blog voor You and Me Legal. Al zoekend stuit ik op het consumentenrecht. Transparantie voor consumenten. Dat is waar het consumentenrecht in de kern om draait. Consumenten moeten weten waar ze aan toe zijn als ze iets kopen. Ook als het gaat over prijzen. Die moeten niet misleidend zijn. Je mag bijvoorbeeld niet zeggen dat je product gratis is als dat niet zo is. Zelfs niet als het product echt gratis is en je klant alleen voor de verzending betaalt. Verzendkosten zijn namelijk nog steeds kosten. Je mag ook niet werken met hele lagen prijzen die je niet waar kunt maken. Of iets gratis aanbieden zonder te zeggen dat je klant dan wel vast zit aan andere leveringen. Valse kortingen zijn ook niet toegestaan. Je mag dus geen aanbieding doen die achteraf helemaal geen aanbieding blijkt te zijn. Omdat het product bijvoorbeeld nooit voor die prijs is verkocht.

Aanbieding of misleiding

Leuk onderwerp! Daarmee kan ik mooi de link leggen met de webshop. Terwijl ik aan mijn blog schrijf, gaat er ineens een lampje branden. Shit, dat doe ik ook! Die krabwantjes had ik nog helemaal niet in de webshop gezet. Nou en, denk je misschien. Even terug dan naar die valse kortingen: de krabwantjes zijn dus nooit voor die ‘van-prijs’ verkocht. De korting op die ‘van-prijs’ is een valse korting. Misschien toch een stukje prijsmisleiding, hoor ik je nu denken. Door een jurist nota bene!

Diezelfde dag nog heb ik alles weer aangepast. De producten staan er gewoon voor een wat lagere prijs op. Overigens nog steeds voor een redelijke prijs en ook met de mededeling dat dit te maken heeft met een verandering van assortiment. Zodat duidelijk is dat het geen lokkertjes zijn die ik niet kan waarmaken.

Achteraf had ik er misschien nog voor kunnen kiezen om uit te leggen dat ik met de ‘van-prijs’ de adviesprijs van mijn leverancier bedoelde. Want dat mag namelijk wel. Als je het maar duidelijk aangeeft. Dat deed ik niet. Nergens was te lezen dat de ‘van-prijs’ de adviesprijs was. Dan maar gewoon een lagere prijs.

Dus… Zoek jij toevallig nog een paar leuke en heerlijk zachte krabwantjes? Ze hebben nu een prijs die lager ligt dan de adviesprijs van onze leverancier. We hebben er maar een paar, omdat we beperkt ingekocht hebben. Het is geen lokkertje, we willen dit product eenvoudigweg niet in ons assortiment. Op = op dus. Heel transparant.  

4 tips voor jouw aanbiedingen

Niet geïnteresseerd in krabwantjes, maar wel in hoe je kan voorkomen dat je dezelfde fout maakt als ik? Volg deze vier tips op en dan doe je het helemaal goed!

  • Zorg dat je prijzen moeten duidelijk en transparant zijn. Het mag natuurlijk best iets aantrekkelijker dan mijn verkoopverhaal voor de krabwantjes als het maar niet misleidend is.
  • Aanbieding? Van €10,00 voor €7,50? Dat mag alleen als je het product ook echt voor die ‘van-prijs’ van €10,00 hebt verkocht. Sterker nog, je ‘van-prijs’ mag niet hoger zijn dan de laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de aanbieding.
  • Trapsgewijs afprijzen met steeds verwijzing naar de eerste prijs mag wel. Ga je in de sales van 20% naar 30% naar 40% korting, dan mag je als ‘van-prijs’ steeds die initiële ‘van-prijs’ aanhouden. Dat mag maximaal 3 maanden en je mag dan tussentijds niet omhoog gaan met je prijs. 
  • Gaat het niet om een aanbieding, maar om een prijs die lager is dan de adviesprijs van je leverancier? Zorg dan dat dit voor je klant duidelijk is! En check ook even of die adviesprijs wel klopt. Ook daar gaat het nog wel eens mis volgens dit artikel van de Consumentenbond

Meer weten over aanbiedingen en consumentenrecht?

Zo zie je, het is best handig om je eens te verdiepen in wat je wel en niet mag met je prijzen. Zelfs als je jurist bent 😉 Gelukkig is er heel veel informatie beschikbaar. Het is ook niet heel moeilijk. Als je het eenmaal weet. Mijn vijfde tip: neem vooral echt even de tijd om je in te lezen. Een kleine investering die veel gedoe kan voorkomen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt je op de website haarfijn uit wat je wel en niet mag met prijzen. Op de website van de ACM staat sowieso heel veel fijne informatie over consumentenrecht. Ook onze eigen Rijksoverheid vertelt je hier graag meer over. Uiteraard mag je me ook altijd mailen of bellen als je nog vragen hebt!

Veel succes met je webshop.